Spinatblad close

Kan man ikke varme opp spinatretter om igjen?

Man må ikke varme opp igjen spinat- og persilleretter, sies det. Men det er bare farlig hvis grønnsakene ikke er renset som de skal, eller restematen er behandlet galt.

1. november 2017

Jeg har hørt at mat med spinat og persille kan varmes bare én gang? Er det riktig?

Det er ingen fare knyttet til inntak av oppvarmede spinat- og persilleretter hvis grønnsakene ble vasket grundig før steking, koking eller baking, og restene etter måltidet ble avkjølt på en hygienisk betryggende måte.

Rester av jord på bladene

Det kjente rådet om å unngå å varme opp kald eller frossen spinat eller persille eller andre bladrike grønnsaker skyldes at de mange bladene lettere kan skjule rester av jord som ikke er blitt skylt av, og som kan romme bakterier.

Disse jordbakteriene kan omdanne nitrogenforbindelsen nitrat til nitritt hvis restematen avkjøles for langsomt eller lagres for varmt.

Store kvanta nitritt medfører en risiko for å fremkalle indre kvelning hos mennesker, der barn under ett år er spesielt utsatte. Nitritt knytter seg til de røde blodlegemene i kroppen og hindrer dem i å føre oksygen rundt i systemet.

Når først nitrat er blitt til farlig nitritt, blir det ikke brutt ned under oppvarming, og derfor er det viktig å fjerne alt av jord og bakterier før første gangs tilberedning av maten.

Da er det ingen fare med å spise oppvarmet mat som inneholder spinat.

Er du lei av fake news og vil ha kontroll på fakta?

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: