Hvorfor renner øynene når man skjærer løk?

Jeg begynner ofte å gråte når jeg skjærer løk. Hvorfor er det slik, og finnes det en måte å unngå det på?

1. september 2009

Når man piller eller skjærer i en løk, blir det frigitt visse enzymer i løken, såkalte allinaser. Allinasene reagerer med svovelholdige aminosyrer i løken og danner stoffet syn-propanethial-S-oksid. Det er denne kjemiske substansen som fremkaller tårer i øyet. Når stoffet kommer i kontakt med øyets hornhinne, sendes det elektrokjemiske signaler til hjernen, som gir tårekjertlene beskjed om å produsere tårer. Dette er en naturlig reaksjon når øyet blir utsatt for en kjemisk substans som virker irriterende på det. Vanligvis er den sviende følelsen i øynene verst til å begynne med. Det skyldes at syn-propanethial-S-oksid får maksimal konsentrasjon etter cirka 30 sekunder, og deretter blir den gradvis redusert. Tårene kan unngås på flere måter, for eksempel ved å varme opp løken før den blir skåret. Dermed endrer enzymene egenskaper slik at det ikke lenger kan dannes syn-propanethial-S-oksid.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: