Hvorfor knekker kjeks så lett i pakken?

Når jeg åpner en kjekspakke, er ofte mange knekt selv om jeg ikke har mistet dem på gulvet. Hva er forklaringen?

1. september 2009

Hittil har man trodd at det skyldes støt under transporten. Men nylig er fenomenet faktisk blitt vitenskapelig undersøkt. Ved hjelp av avansert laserteknikk, såkalt interferometri, har en britisk forsker observert overflaten på nystekt kjeks. Det viste seg at kjeksene under avkjølingen opptar fukt i kanten, og det får dem til å utvide seg. Samtidig tørker de på midten og trekker seg sammen. Disse indre spenningene fører til at det kan oppstå bitte små og ofte usynlige bruddlinjer i kjeksen slik at den blir mer gebrekkelig. Når kjeksen senere blir pakket og transportert, er det derfor en viss risiko for at den knekker uansett hvor forsiktig man håndterer den. På bakgrunn av den nye forskningen håper produsentene at de i fremtiden kan lage perfekt, bruddfri kjeks – kanskje ved å steke dem over lengre tid ved svak varme.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: