Hvorfor gir rødvin blå tenner?

Hvorfor får man blå tenner av å drikke rødvin, og hvorfor er det slik at noen blir blåere i større grad enn andre?

1. september 2009

Mange verdsetter et glass god rødvin eller to til en god middag, men de velsmakende dråpene har den lite forskjønnende bivirkningen at de av og til setter en markant blåaktig lød på vinelskerens tenner. Det er en gruppe kjemiske forbindelser som heter polyfenoler, som blant annet finnes i vindrueskallet, som har ansvaret for den midlertidige misfargingen. Men et blikk rundt festbordet vil avsløre at ikke alle kan vise til like blå rødvinsglis. Det skyldes ulikheter i sammensetningen av fuktigheten i munnen, viser resultatene av forsøkene til en forskergruppe ved Saliva Research Unit, King’s College i London, Storbritannia. Menneskespytt inneholder en blanding av forskjellige proteiner og salter som bidrar til å holde munnhulen sunn og frisk. Forskerne fant ut at en stor mengde såkalte prolinrike proteiner i spyttet gjorde emaljen mer mottagelig for blåfargen som polyfenolene inneholder.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: