Hvorfor blir hummeren rød?

Jeg har lagt merke til at hummeren naturlig er svart eller mørkeblå. Hvorfor blir den ildrød når den kommer i kokende vann?

1. september 2009

Hummerens fargeskift har helt til nylig vært litt av et mysterium. Men nå mener et britisk forskerteam at de har funnet løsningen. Svaret finnes i dyrets skall, som inneholder et spesielt protein kalt betacrustacyanin. Til dette proteinet er det bundet et bestemt fargemolekyl, astaxanthin, som gir skallet det typiske blålige skjæret. I fri, ubundet form er astaxanthinmolekylet oransje eller rødlig, men når det blir bundet til crustacyaninproteinet, forandres astaxanthinets lysabsorberende egenskaper slik at det blir blålig. Når man putter hummeren i kokende vann, blir proteinet i skallet nedbrutt og endrer struktur. Dermed blir fargemolekylet frigitt slik at det på ny opptrer i den rødlige nyansen. Det britiske forskerteamets oppdagelser kan vise seg å gi noen svært positive bieffekter. Astaxanthin er nemlig en virkningsfull antioksidant som beskytter cellemembraner og vev, og kanskje kan det brukes som medisin mot kreft. Dessuten kan det ha anvendelsesmuligheter i forbindelse med produksjonen av fargestoff. For øvrig er ikke forskerne i tvil om at hummer føler smerte når de puttes i kokende vann. Den mest dyrevennlige måten å behandle dem på er å avlive dem på forhånd – for eksempel ved å slå dem hodet med noe hardt. Derimot forlenger det bare pinen å legge dem på is.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: