Hvorfor blir frukt saftig?

Hva er årsaken til at frukt blir saftig når den ligger? Den tilføres jo ikke vann.

1. september 2009

Umoden frukt inneholder ofte store mengder av karbohydratet pektin som holder celleveggene stive. Når frukten modnes, brytes pektinet ned, noe som gjør frukten myk og saftig. Vannet er der hele tiden, men kan ikke flyte fritt så lenge celleveggene er stive. Prosessen starter når pektinmolekylene, som er knyttet sammen i lange, uoppløselige kjeder, degenererer og går over til å bli kortere og lettere oppløselige strenger. Pektin brukes også som tykningsmiddel i matvareindustrien, og brukes i gelé for å sikre den riktige konsistensen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: