Hvorfor blir bagetten med tiden hard og knekkebrød mykt?

Jeg har ofte lurt på hvorfor mykt brød blir hardt når det ikke er pakket inn, mens det er omvendt med knekkebrød. Hvorfor?

1. september 2009

Hvitt brød inneholder mye fuktighet, mens knekkebrød er tørt. Naturen forsøker å utlikne forskjellen mellom de respektive brødene og omgivelsene. Så mens det tørre knekkebrødet suger til seg fuktighet, vil den fuktige bagetten avgi det. Derfor blir det harde brødet mykt og det myke brødet hardt når det blir liggende. Knekkebrød holder vesentlig lenger enn hvitt brød, ofte opptil flere måneder. Det skyldes at knekkebrød er atskillig mer massivt og kompakt, og derfor har knekkebrød vanskeligere for å suge til seg fuktighet fra luften rundt enn hvitt brød har med å avgi fuktighet. Man kan sammenlikne knekkebrød med en gammel, tørr svamp, som i liten grad suger opp det vannet man dypper den i. Også grovbrød og rugbrød holder bedre enn hvitt brød. Årsaken er at de vanligvis har et større fettinnhold, og fett får brødet til å holde seg. Samtidig er det flere kjerner i de grove brødtypene, og kjerner binder og suger fuktighet langt mer effektivt enn hvetemel. All slags brød holder seg best i lufttette omgivelser. Det beste man kan gjøre hvis man vil unngå at brødet blir for mykt eller for hardt, er rett og slett å oppbevare det i en tettsluttende pose eller boks med lokk på. Da blir det mindre luft å suge eller avgi fuktighet til, og dermed kommer systemet fortere i balanse.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: