Hvordan lager man Nescafé?

Jeg har hørt at Nescafé blir produsert ved frysetørking, men hvordan foregår det, og hvilke andre matvarer kan frysetørkes?

1. september 2009

For å produsere Nescafé eller instant coffee lager man først vanlig kaffe ved svært høy temperatur. Temperaturen gir et høyt innhold av smaks- og aromastoffer. Deretter blir kaffen dampet inn slik at den blir meget sterk. Neste fase er trinnvis nedfrysing. Først blir kaffen avkjølt så mye at den blir til en slags issørpe. Denne issørpen gjør man luftigere ved å blåse inn nitrogen og karbondioksid i den. Deretter fryses kaffen helt ned til minus 50 grader. Kaffen består nå av store flak som kan minne om store sjokoladestykker. Flakene knuses, og ved hjelp av store vifter blir det skapt en luftstrøm som får isen til å fordampe. Vanndampen i den iskalde luften setter seg som is på store kondensatorer, og så står man igjen med bare det tørre granulatet vi kjenner som Nescafé. Frysetørking er en dyr teknikk fordi den krever mye energi. Men den har også store fordeler, og brukes i økende omfang, ikke bare til kaffe, men til alt fra krydderurter, grønnsaker og bær til reker, supper og ferdigretter. En av fordelene er at vitaminer og mineraler blir bevart, og at cellestrukturen forblir intakt slik at overflaten på for eksempel grønnsaker ikke blir ødelagt. Frysetørkede produkter inneholder høyst tre prosent vann, er lette å oppbevare og holder seg bedre end lufttørkede produkter.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: