Hvor kommer melkefettet fra?

Hvorfor er det fett i kumelk når det ikke er det minste fett i gresset som kuene spiser?

1. september 2009

Kuer er omflakkende kjemiske fabrikker som kan omdanne gress til et utall av kjemiske forbindelser, blant annet de mange bestanddelene i melk. Gress inneholder bare noen få av de mange forskjellige fettmolekylene, proteinene, karbohydratene og vitaminene som til sammen utgjør kumelk, men kuene er i stand til å bryte ned gressets bestanddeler til små kjemiske enheter, som siden blir til byggesteiner i oppbyggingen av de store molekylene i melk. Kuene kan selv bare bryte ned en liten del av gresset, men får hjelp av utallige encellede organismer i vommen til å bryte ned for eksempel cellulosen i gresset. Vommen er naturens største forgjæringstank, og floraen av bakterier og encellede dyr i kuas magesystem gjør det mulig for voksne bølinger å overleve på pappesker, hvis de måtte

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: