Hva får halvliteren til å skumme?

Skummet i en øl består i hovedsak av proteinstoffer som kommer fra malten som ølet er brygget på. Men forskjellig øl skummer forskjellig også, for mange ting påvirker skummets stabilitet. Det er for eksempel ikke alle proteinmolekyler som danner skum. Skum blir til av store proteinmolekyler, og når ølet påvirkes av pumper og filtre, brytes disse molekylene ned slik at det skummer mindre. Jo mer bearbeidet ølet er, desto mindre skummer det altså. Forskjellige øltyper skummer også i varierende grad.

1. september 2009

Skummet i en øl består i hovedsak av proteinstoffer som kommer fra malten som ølet er brygget på. Men forskjellig øl skummer forskjellig også, for mange ting påvirker skummets stabilitet. Det er for eksempel ikke alle proteinmolekyler som danner skum. Skum blir til av store proteinmolekyler, og når ølet påvirkes av pumper og filtre, brytes disse molekylene ned slik at det skummer mindre. Jo mer bearbeidet ølet er, desto mindre skummer det altså. Forskjellige øltyper skummer også i varierende grad. Hveteøl pleier å danne kraftigere skum enn øl brygget på byggmalt fordi hvete avgir mer protein til brygget. I Storbritannia kan bryggeriene finne på å tilsette litt hvete i ølet for å få det til å skumme bedre. Andre steder brygger man fortrinnsvis pilsnerøl på ren byggmalt med ekstra lavt proteininnhold. I disse landene har det aldri vært noen tradisjon for å ha kraftig skum på ølet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: