Har glasset effekt på smaken?

Jeg kjenner flere som insisterer på å drikke rødvin av riktige glass. Er det virkelig slik at glassets form har innflytelse på smaken?

1. september 2009

Det er ingen tvil om at det gjør en psykologisk forskjell hvordan glasset ser ut. For eksempel er det de færreste som liker å drikke vin av pappbeger. En annen sak er det om glassets form har innflytelse på den egentlige smaken, det vil si om vinens kjemiske sammensetning endrer seg avhengig av hvilken glasstype det er snakk om. Spørsmålet er undersøkt vitenskapelig ved Tennessee University i USA av forskeren Kari Russell. Russell helte en vin opp i henholdsvis et martiniglass, et høyt champagneglass og et tradisjonelt rødvinsglass. Etter 20 minutter var innholdet av gallussyre fremdeles høyt i martini- og champagneglassene, mens det var sunket i rødvinsglasset. Gallussyre oksiderer og omdannes til såkalte catechin-gallatestere, som gir en tørr (ikke-søt) smak. Det vil altså si at vinen var tørrere i rødvinsglasset. Men til tross for den kjemiske nyansen var det vanskelig å smake forskjell når vinen ble helt over i like glass. De fleste forsøkspersonene kunne ikke skjelne den ene vinen fra den andre, bortsett fra en eldre professor som var flink. Noe tyder altså på at veltrente smaksløker faktisk kan registrere en forskjell.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: