Er kunstige søtningsmidler farlige?

En gang var det mye snakk om at kunstige søtningsmidler var farlige. Var det rent hysteri, eller er det noe i det?

1. september 2009

Nei, det er ikke farlig å innta kunstige søtningsmidler. Kanskje oppsto det panikk fordi det kunstige søtningsmidlet aspartam blant annet nedbrytes til stoffet metanol når det opptas i kroppen. Store mengder metanol – som også er kjent under navnet tresprit – kan føre til blindhet eller til og med til døden. Men man må vel å merke sluke en hel kilo rent søtningsmiddel eller mer på svært kort tid for å bli metanolforgiftet av det. Risikoen er altså rent teoretisk. For øvrig danner vi også metanol når vi spiser frukt. Aspartam nedbrytes samtidig til en aminosyre, fenylalanin. Noen mennesker har en genetisk defekt som gjør at de har problemer med å nedbryte dette stoffet, og de kan føle ubehag hvis de inntar store mengder kunstige søtningsmidler. På en måte kan kunstige søtningsmidler likevel godt sies å være skadelige. Det er nemlig absolutt ingen næring i dem – ikke engang karbohydrater i form av sukker. Er man blant dem som nærmest lever av lett mineralvann, må man passe på å få i seg karbohydrater fra andre kilder i løpet av dagen. Ellers kan man godt komme til å føle ubehag – ikke fordi de kunstige søtningsmidlene er farlige, men fordi man rett og slett ikke får i seg nok næring.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: