Er det virkelig tang i softis?

Jeg har hørt at det blir tilsatt tang når man produserer softis. Er det virkelig korrekt?

1. september 2009

I softis finnes det ganske riktig et stoff som er utvunnet av tang. Stoffet heter karragenan, og det finnes også i blant annet tannpasta, seigmenn, pudding og salatdressing. Karragenan brukes som fortykningsmiddel. Det gir en konsistens som er slik at tannpastaen holder seg på tannbørsten, og den hindrer at softisen blir altfor flytende. På varedeklarasjoner står stoffet som regel oppført under betegnelsen E407. Karragenan ble oppdaget i Irland og er oppkalt etter en by på den irske vestkysten. Midt på 1800-tallet fant irene ut at hvis de kokte melk sammen med litt tang, ble det en pudding av det. Rent kjemisk er karragenan et såkalt fykokolloid. Det består av lange, spiralsnodde molekyler som holder tangplanten sammen. Populært sagt danner disse spiralene plantens skjelett. Karragenan utvinnes ved koking av tangen. Deretter fjernes urenhetene ved hjelp av sprit, og man står igjen med et rent naturprodukt. Det aller meste av tangen som brukes til å lage karragenan, blir dyrket i tropiske farvann. Der vokser tangen meget raskt og kan bli opptil 50 meter lang. Dyrkingen foregår for eksempel ved at man fester små tangplanter på en klessnor ved hjelp av klyper og senker snoren ned i vannet. 4–6 uker senere kan man så høste store tangplanter, som tørkes på stranden før de sendes til videre bearbeiding. Bortimot en tredel av verdens samlede karragenanutvinning finner for øvrig sted i Danmark.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: