Hvorfor snurrer et kokt egg fortere rundt enn et rått?

Hvorfor snurrer et kokt egg fortere rundt enn et rått?

Det er lett å vite forskjell på et kokt og et rått egg: Det kokte snurrer fortere rundt på kjøkkenbordet. Men vet du egentlig hvorfor?

11. september 2015

Spiralsnorer senker eggets rotasjon

I et rått egg kan plomme og hvite til en viss grad bevege seg fritt omkring og endre eggets tyngdepunkt.

Snurrer man det rå egget rundt, vil plommen, som er festet til noen fjæraktige spiralsnorer, flytte på seg og dermed få fjærsnorene til å strekke seg ut. Bevegelsene svekker eggets rotasjon.

I et kokt egg er plomme og hvite en fast enhet og ingenting svekker eggrotasjonen. Fjærlignende snorer motvirker rotasjonen i et ukokt egg:

Hvorfor legger høner så mange egg?

Les mer om hønseegg og om hvorfor høner legger egg.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: