Hvorfor dufter stekt bacon så godt?

Hvorfor dufter bacon så godt?

Når duften av stekt bacon brer seg, løper tennene i vann. Hvordan kan det ha seg bacon dufter så godt når man steker det?

18. desember 2014

Bacon dufter av evolusjonsfordeler

Baconsteking frigir hundrevis av dufter fra aminosyrer og sukkerstoffer i kjøttet som en reaksjon på varmen – i en prosess som kalles maillardreaksjonen.

Hvorfor vi synes at det stekte kjøttet lukter så godt, skyldes at det evolusjonært har vært en fordel å spise varm mat.

Maillardreaksjonen finner også sted når man rister brød, men det frigir andre duftstoffer.

Kjøtt og bacon gjorde mennesket gammelt

Kjøtt har gjennom årtusener styrket menneskets immunforsvar og gjort oss i stand til å leve lengre enn f.eks. apene. Les mer i vår store artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: