Tutankhamuns mask

Smykkestener fra Jordens skattkamre

I flere årtusener har vi mennesker vært tiltrukket av edelstener, og det har gitt oss både gleder og sorger. Både sjeldne og mer vanlige stener er produkter av Jordens krefter, og det brukes store summer på å finne og bearbeide alt fra rubiner og safirer til diamanter.

Fra Vitenskapens Univers: Smykkesten er en betegnelse på stener som brukes til utsmykning i en eller annen form. Derfor fins det ikke en nøyaktig definisjon på hvilke mineraler som inngår i gruppen smykkestener. Men sikkert er det at sjeldne og kostbare mineraler som kan slipes og innfattes i smykker, er en ettertraktet vare. Jakten på verdiene fra jordens skattkamre har utløst flere kriger, og diamanter har i tillegg hatt stor innflytelse på mange filmer, sanger og minnerike sitater fra verdens berømtheter.

De kanskje mest kjente og verdifulle edelstenene er diamant, safir, rubin, smaragd, akvamarin og topas. Vekten på en dyr edelsten angis i vektenheten karat. 1 karat tilsvarer 0,2 gram. Karat kan også brukes som uttrykk for innholdet av gull i en legering, men denne enheten må ikke forveksles med vektenheten karat.

Smykkesten har vært kjent i flere tusen år. Blant annet er det funnet flere verdifulle smykker i den egyptiske faraoen Tutankhamons grav fra ca. 1300 f.Kr. Blant annet var gullmasken hans besatt med obsidian og kvarts.

Gjennom tidene har noen av de mest kjente smykkestenene – først og fremst diamanter – vært omhyllet av stor mystikk. For eksempel ble den kjente, verdifulle blå Hope-diamanten kjøpt av en fransk diamanthandler som i 1669 solgte den til den franske kong Ludvig 14. Stenen, som angivelig skulle ha en forbannelse hvilende over seg, veide cirka 112 karat før kongen fikk den slipt om.

Senere, under den franske revolusjonen i 1792, ble stenen stjålet. Siden er diamanten slipt om på nytt slik at den nå veier 45,52 karat, og den har skiftet hender mange ganger. Den siste eieren, Harry Winston, donerte stenen til Smithsonian Institution i USA i 1859. Winston trodde ikke på forbannelsen og sendte diamanten med posten i en vanlig brun konvolutt.

Vitenskapens Univers

Vitenskapens Univers er en enestående bokserie, som tar deg med til alle felter innen vitenskapens fascinerende verden. Du kan lese mer om serien og kjøpe det første bindet på:

Vitenskapens Univers

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: