Plastik teaser 1/2015

Plast lapper skuddhull selv

To væsker bygd inn i en ny type plast sørger for at hull etter skudd, steinslag eller slitasje kan unngås i fremtiden. Det er f.eks. praktisk i bilruter, satellitter og proteser. Se regenererende plast lappe hullet fra en patron i videoklippet her.

15. desember 2014

Steinslag reparerer seg selv ved hjelp av plast

Du kjører med full fart ut av motorveien da en haug småstein blir virvlet opp fra asfalten av lastebilen foran, og en av de harde klumpen slår inn midt i frontruten din og lager et steinslag.

Men det er ingen grunn til å fortvile over en dyr frontrute som må skiftes ut – ruten er nemlig formet av et sterkt, gjennomsiktig plastmateriale som selv kan danne ny plast til å fylle i hull og sprekker i løpet av få minutter. Etter en kort kaffepause på rasteplassen er du på ny klar til å kjøre videre med hel frontrute, og den nye plasten er ferdig herdet tre timer etter at steinslaget kom.

Scenariet er ikke virkelighet ennå, men ifølge forskere ved University of Illinois varer det ikke lenge før f.eks. bilruter, hofteproteser og satellitter kan hele seg selv etter en skade og overflødiggjøre besværlige reparasjoner.

Ny plast heler 100 ganger bedre enn tidligere

Forskerne har utviklet en prototyp på et plastmateriale som, ved hjelp av to innebygde kanaler fylt med spesielle væsker, kan fylle hull og sprekker i centimeterstørrelse med ny plast. Den nye metoden heler 100 ganger større skader enn tidligere metoder.

Selvhelende plast er et funn i rommet

Du kan lese mer om hvordan det nye plastmaterialet kan brukes til å lappe hull i alt fra satellitter til benproteser i artikkelen vår her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: