Murstein av blod

Murstein av blod skal redde verdens fattige

Blod fra slaktekveg blir kastet i litervis hver gang et dyr blir slaktet. Ifølge en britisk arkitekt er det sløsing – blodet kan i stedet brukes til å lage billig murstein i verdens fattigste områder.

1. juli 2015 av Babak Arvanaghi

Hver gang en ku blir slaktet, går over 30 liter blod til spille. Blod, som ifølge britiske Jack Munro, har praktiske bruksmuligheter.

Det meste av kuen blir brukt til forskjellige formål: Huden blir til lær, kjøttet spiser vi, melken drikker vi, og i store deler av verden blir dyret fremdeles brukt til tungarbeid.

Allikevel er Jack Munros prosjekt banebrytende. Den britiske arkitektstudenten har nemlig laget en oppskrift som gjør det mulig å produsere murstein av blodet som blir til overs og som i dag bare blir kastet. Og ikke bare blod fra kuer, men fra alle slags slaktedyr.

Her er oppskriften på murstein av blod:

  1. Blodet blir blandet med et antikoagulerende stoff, som sørger for at det ikke størkner med det samme.

  2. Et konserveringsmiddel blandes i så blodet ikke mugner.

  3. Vann og sand tilsettes før blandingen helles i former.

  4. Massen brennes på 70 grader i en times tid. Det får proteinene i blodet til å koagulere, og dermed står man igjen med en ferdig murstein.

Murstein av blod skal hjelpe verdens fattige

Jack Munros håp er at teknikken skal gøre det billigere å produsere byggematerialer i fattige deler av verden. På sikt skal blodsteinen – som er vanntett – utkonkurrere leirsteinene, som i dag blir brukt i stor stil.

Og faktisk er det ikke bare murstein som er inne i en rivende utvikling – også andre byggematerialer er under forandring og får nye egenskaper, til glede for verdens befolkning. Les mer i vår artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: