nb_u33 sovemaske

Skift tidssone før du går om bord i flyet

Nå kan du begynne å omstille det indre uret ditt i god tid før du skal reise til f.eks. Nord-Amerika eller Asia, slik at du slipper jetlag.

13. august 2015 av Jesper Bindslev

NeuroOn er en nyutviklet maske som hjelper deg med å løse søvnproblemer når du reiser mellom forskjellige tidssoner.

Masken er trådløst forbundet med en app på smarttelefonen, og der taster du inn destinasjonen og avreisetidspunktet noen dager før reisen. Deretter forteller appen deg når du må gå ut i lyset eller ta en kort lur for best mulig å tilpasse deg tidssonen du skal reise til.

Masken etterligner soloppgangen

Om bord i flyet tar du på masken før du legger deg til å sove. Masken har innebygde sensorer som måler øyebevegelser, hjernebølger og kroppstemperatur og andre data som avslører hvor dypt du sover.

Neuronmasken.

I god tid før landingen begynner masken å vekke deg ved hjelp av lys som langsomt blir kraftigere. Lyset lurer hjernen til å tro at det holder på å bli morgen, og NeuroOn-masken vekker deg dessuten på det tidspunktet i en søvnsyklus hvor du naturlig sover lettest.

Påvirker hjernens melatoninproduksjon

Med den gode vekkingen unngår du å føle deg groggy i de første minuttene etter å ha våknet, og du får optimal effekt av søvnen. Lysterapien påvirker direkte den såkalte pinealkjertelen i hjernen, hvor søvnhormonet melatonin produseres.

Utover å kurere jetlag kan NeuroOn-masken også hjelpe med søvnproblemer i hverdagen. Appen kan f.eks. hjelpe med å behandle søvnløshet ut fra kunnskapen som den samler inn om søvnmønsteret ditt.

Søvnproblemer kan skade hjernen

Ny forskning viser at dårlig søvn setter varige spor i hjernen som kan måles med en skanning. Les mer om hvor viktig søvnen er for oss, i artikkelen "Dårlig søvn fortærer hjernen".

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: