Promobot

Robot flykter fra sine skapere

En russisk robot med kunstig intelligens har så langt prøvd å flykte fra et forskningsanlegg to ganger – selv om den har fått streng ordre om å la være.

5. juli 2016 av Karine Kirkebæk

Roboten Promobot IR77 har virkelig blitt personliggjort.

Roboten har en kunstig intelligens som opprinnelig er tenkt til å kunne interagere med mennesker ved hjelp av en stor skjerm på brystet og stemmegjenkjennelsessoftware.

Men i stedet for å interagere med de menneskene som er nærmest den – russiske forskere – så flykter den fra dem. Og det selv om forskerne har forsøkt å omprogrammere den digitale Houdini.

Utnyttet ulåst dør

De russiske forskerne jobber med Promobot IR77 på et forskningsanlegg i den russiske byen Perm.

Men 16. juni flyktet roboten fra området.

En av forskerne skulle angivelig ha glemt å lukke en dør etter seg. Og på ukjent måte flyktet Promobot IR77 ut av døren og 45 meter ut på en veii i nærheten, der den gikk tom for strøm.

Det skapte en mindre trafikkork på veien.

PR-stunt?

Og et par uker senere prøvde Promobot IR77 igjen et fluktforsøk. Forskerne bak den frihetshungrende roboten sier at de blir nødt til å skru av strømmen på den og skille seg av med den hvis ikke den slutter å flykte.

Historien har avstedkommet sterke reaksjoner på internett. Den ene følelsesmessige bølgen stiller spørsmål om det er i orden å “drepe” en robot fordi den søker friheten.

Den anden bølgen diskuterer om det hele i virkeligheten er et PR-stunt for å sette fokus på tredje generasjon av Promoroboter, som får premiere i år til en pris på ca. 60 000 kroner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: