nb_u39 jagerfly

Spionjagerfly får ilddåp mot IS

Det amerikanske flyvåpenet sendte denne uken for første gang det høyteknologiske flyet F-22 Raptor i kamp i Syria. Flyet kan skjule seg for radarer, forstyrre og fange opp radiosignaler samt fly med to ganger lydhastigheten.

25. september 2014 av Carsten Nymann

Natt til tirsdag brakte USA og en rekke partnere konflikten med organisasjonen Islamsk Stat (IS) inn i en ny fase med bombingen av stillinger i Syria.

Oppdraget markerte imidlertid også en merkedag i høyere luftlag. For første gang var det kontroversielle jagerflyet F-22 Raptor nemlig sendt i kamp.

F-22 Raptor er et 2-motors jagerfly med såkalte stealth-egenskaper, som flyr høyere, raskere og manøvrerer bedre enn andre nåværende jagerfly.

Utviklet for å vinne luftdueller

Flyet ble uttenkt allerede i 1981 som en såkalt ”air superiority fighter”, noe som betyr at flyet er kompromissløst utformet til å kunne vinne enhver luftkamp mot fiendtlige jagere.

Blant annet er derfor flyets skrog utformet i lette høystyrkemetaller som titan, noe som gjør flyet i stand til å fly fortere enn lydhastigheten over lange strekk.

Evner elektronisk krigføring

Til tross for manglende konkurransedyktige fiendtlige flyvåpen fra f.eks. Russland eller Kina, er F-22 med tiden likevel blitt utstyrt med en rekke supplerende funksjoner.

I dag kan flyet både bombe bakkemål og utføre såkalt elektronisk krigføring, dvs. forstyrre fiendtlige radiosignaler eller også spionere fra stor flygehøyde.

Flyet er for kostbart

På grunn av stadige forbedringer er F-22 et ekstremt kostbart fly sammenlignet f.eks med det kommende F35 Lightning II, som i utgangspunktet er utviklet for å kunne løse flere typer oppgaver.

Derfor ble produksjonen av F-22 Raptor stanset i 2009, og det amerikanske flyvåpenet har i dag 187 eksemplarer av flyet, som ikke er eksportert til andre land.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: