Trawler Cohasset

Fjernstyrt kamera viser skipets skrale utrustning

Små fiskebåter deltok som krigsskip i slaget om Atlanteren. Arkeologene viser oss hvor dårlig utstyrt skipene egentlig var.

Historien var slik

Natten til 19. juni 1942 var skipet USS YP-389 på patrulje utenfor kysten av North Carolina da det brått ble satt under voldsom ild av en tysk ubåt. Det var rått parti, for YP-389 var en vanlig fiskebåt som ble sjøsatt som tråleren Cohasset og bare hadde fått de mest grunnleggende våpen da krigen brøt ut.

Mens den amerikanske marinen bekjempet japanerne i Stillehavet, ble trålere som YP-389 satt inn for å beskytte amerikanske konvoier i Atlanteren. North Carolina-kysten var spesielt farlig.

Marine archeologists

I dette området, som ble kalt ”Torpedostredet” på folkemunne, gikk det ned cirka 400 skip. Et av disse var YP-389 som måtte gi tapt etter halvannen times kamp der seks personer omkom.

Arkeologene sier

I 2009 sendte arkeologer ved The National Oceanic and Atmospheric Administration et fjernstyrt fartøy ned for å finne og fotografere YP-389. Vraket, som lå på cirka 91 meters dyp, viste seg å være utrolig godt bevart. Skroget sto på kjølen, og fordi trekledningen på siden hadde falt av, kunne arkeologene se rett inn i det indre av tråleren.

Med et avansert høyoppløsningskamera ble vraket grundig filmet og fotografert. Dermed fikk de et bedre inntrykk av hvordan vanlige fiskefartøyer på kort tid ble omgjort til krigsskip.

Wreck of YP-389

YP-389 var bestykket med én 76 mm dekkskanon, tre maskinkanoner og fire dypvannsbomber. Til gjengjeld manglet skipet utstyr som kunne beskyttet det, for eksempel sonar.

Undersøkelsen er en del av et større prosjekt som skal kartlegge vrak nord i Atlanterhavet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: