nb_u29 rotter

Rotter snuser seg frem til farlige landminer

Afrikanske rotter kan finne landminer i Kambodsja, hvor nesten 20 000 mennesker har blitt drept av de eksplosive fellene.

15. juli 2015 av Karine Kirkebæk

15 store rotter skal bruke de fintfølende nesene sine til å lukte seg frem til landminer under bakken. Rottene måler knapt en meter medregnet den lange halen og veier rundt en kilo.

Dyrene kan lukte det høyeksplosive stoffet trotyl (TNT), som finnes i landminene. De effektive rottenesene kommer opprinnelig fra Tanzania og er sendt til Kambodsja av APOPO, en belgiske frivillig organisasjonen som trener rotter til nettopp å finne sprengstoff.

Får banan som belønning

Selv om rottene er store, er de ikke tunge nok til å utløse landminene. Derfor er de perfekte til søking av eksplosiver. Rottene har på seg seler og er trente til å snuse seg frem til miner, som de så stopper ved. Så graver de litt slik at landminen blir synlig. Det munner ut i en belønning i form av en bananbit.

På en testbane med miner spredt utover brukte rottene 11 minutter i gjennomsnitt på å finne en mine – samme jobb ville tatt et menneske opp til fem dager.

Se rottene snuse rundt blant landminer

20 000 drept av landminer

Kambodsja er hardt rammet av ulykker som skyldes landminer, og den kambodsjanske regjeringen anslår at nesten 20 000 mennesker har blitt drept og ca. 44 000 såret av landminer siden slutten av 1970-årene. Landminene stammer fra den blodige borgerkrigen mellom regjeringen på den ene siden og Røde Khmer og Pol Pot på den andre.

Mineorganisasjonen Cambodian Mine Action Centre regner med at det finnes mellom fire og seks millioner udetonerte miner, særlig i landdistriktene. Hvis dagens tempo i minerydding fortsetter, regner organisasjonen med at Kambodsja er minefritt om 20 år.

Elektroniske neser er også effektive

Hunder har lenge funnet bomber – slik som rottene – men teknologien innhenter naturlige neser:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: