Flammekaster

Amerikanere kan få flammekastere i butikken

Diesel, bensin og teknikken fra en avansert vannpistol. Nå kan amerikanere kjøpe en flammekaster som kan brukes mot ukrutt, samtidig som den er morsom å leke med.

4. september 2015 av Babak Arvanaghi

Borgermesteren i den lille amerikanske byen Warren i Michigan er sint. Han har en sak han kjemper for å vinne: I hans by skal flammekastere forbys.

Jim Fouts, som borgermesteren heter, raser mot et internettfirma som selger hjemmelagde flammekastere. Han mener at våpenet kan brukes som masseødeleggelsesvåpen.

Men skaperen og designeren av flammekasteren, Chris Byar, har en annen holdning til spørsmålet.

”Hvorfor bygge og selge en flammekaster? Fordi det er kult,” skriver han i en e-post til BBC.

Se den håndholdte flammekasteren i bruk i videoen:

Flammekaster mot ukrutt

Throwflame er et annet firma som selger flammekastere til hjemmebruk. Deres utgave er vesentlig større og blir markedsført som et hageredskap. Eieren mener den er et fantastisk redskap hvis man vil bli kvitt ukrutt og nedfallsgreiner.

Flammekasteren kan sprøyte opp mot åtte meter. Foto: Ion Productions.

De hjemmelagde flammekasterne fungerer i prinsippet på samme måte som en forvokst vannpistol. Vannet er bare byttet ut med en brennbar væske. En pumpe sørger for at væsken er under trykk og derfor blir sprøytet med stor kraft ut av munningen på flammekasteren. I en vannpistol er pumpen hånddrevet, mens den i flammekastere blir drevet av et batteri.

I munningen på flammekasteren sitter et tennrør som antenner den brennbare væsken idet den sprøytes ut. I den håndholdte utgaven er det en gasslighter som peker inn mot flammen. Resultatet er en flammestråle som brenner alt på sin vei.

Det skulle være lett å luke med en flammekaster. Foto: Ion Productions.

Diesel og bensin er den beste blandingen for flammekasteren

Produsentene av flammekasterne anbefaler at man som brennbar væske bruker en blanding av diesel og bensin. Bare diesel duger ikke, fordi den antennes ikke før ved en høyere temperatur enn det lighteren skaper. Bensin derimot antennes med det samme, men brenner ikke like lenge som diesel, og derfor er det vanskelig å få en flott bensinstråle.

En blanding av de to væskene gjør at bensinen blir antent og deretter antenner dieselen, som til gjengjeld sørger for en flott stråle som kan brenne riktig lenge – også etter at den har truffet et mål.

Den eneste amerikanske staten som har forbud mot flammekastere, er Maryland. I California kan de bare brukes hvis man har tillatelse, og i Virginia er de bare tillatt å bruke hvis de ikke er montert på et kjøretøy.

Fremtidens brannmenn bruker en omvendt flammekaster

Mange vil mene at det kan være bedre å bekjempe enn å antenne ild – og det blir kanskje lettere for fremtidens brannmenn. Det amerikanske militæret er i gang med å utvikle en elektrisk stav som kan tvinge flammene til side under redningsoperasjoner. Les mer i vår artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: