destroyer teaser image

USA tester usynlig krigsskip

Den amerikanske flåtens høyteknologiske destroyer USS Zumwalt er stevnet ut i Atlanteren på sin jomfruferd. Den trapesoide blikkboksen er alt annet enn klassens overvektige gutt; faktisk er den stort sett usynlig på en radarskjerm.

16. desember 2015 av Mikkel Skovbo

Den nærmest kubistiske destroyeren USS Zumwalt har sneket seg ut i Atlanterhavet på sin første prøvetur fra delstaten Maine i USA. Den amerikanske flåtens nyeste satsning skal gjennomtestes på et iskaldt, åpent hav før de siste forbedringene kommer på plass i løpet av vinteren.

Skipet er USAs største og mest slagkraftige destroyer noensinne og har plass til 80 missiler, laservåpen og en elektromagnetisk kanon. Men til tross for størrelsen er ståluhyret nærmest umulig å se på en radar.

Destroyer forkledd som fiskeskøyte

USS Zumwalt er renset for 90 graders vinkler og har skrånende sider overalt for å minimere skipets radarprofil.

En radar sender ut elektromagnetiske bølger som så reflekteres på et skips overflate. Helningsgraden på overflaten avgjør hvor kraftig radarsignalet sendes tilbake, og særlig rette vinkler, skarpe hjørner og gjenstander som stikker ut, er snadder for enhver radaroperatør.

Derfor er USS Zumwalt ikke bare skjev overalt; skipet er også støvsuget for ytre dippedutter som kanonrør og antenner. Alt utstyr er ryddet av veien i buken på destroyeren for gjøre radarprofilen mindre.

Alt skråner på USS Zumwalt – fra bro til baug – for å unngå radarrefleksjon.

Skipet er ytterligere kledd med 3500 m3 syntaktisk skum – noe som tilsvarer mengden i halvannet olympisk svømmebasseng. Skummet er et komposittmateriale som ikke bare er ultralett og -sterkt, men som også suger til seg radarsignaler som en svamp.

Stealthkonstruksjonen og radarabsorberingen minimerer til sammen USS Zumwalts radarprofil til det samme som en fiskeskøyte – eller 1/50 av en alminnelig destroyers. Det gjør den amerikanske destroyeren i stand til å snike seg innpå fienden og unngå radarstyrte krysserraketter.

En destroyer på gummisåler

I tillegg til å unngå radarsignaler er det nye krigsskipet også særdeles støysvakt og vanskelig å oppdage for f.eks. ubåter. Samtidig er skipet utstyrt med en såkalt "utslippsdemper", som minimerer den infrarøde varmesignaturen og gjør skipet mindre sårbart overfor varmesøkende missiler.

Dessuten er USS Zumwalts såkalte "tumblehome-skrog" designet med en bølgebrytende stevn som skjærer seg bedre igjennom vannet enn tradisjonelle skipstyper og etterlater bare en minimal kjølvannstripe. Det gjør det vanskeligere for satellitter og fly å oppdage det listige fartøyet fra luften.

Stevnen er konstruert til å skjære igjennom havet som om det var smør.

Det er nettopp den nye skrogtypen som er en av hovedgrunnene til at USS Zumwalt nå tester for fullt i Atlanteren. Flere eksperter har reist tvil om skrogets evner i høy sjø, og det må avklares før skipet settes inn i aktiv tjeneste.

Går alt etter planen, leverer skipsverftet Bath Iron Works tre av de nye destroyerne til USAs flåte neste år. Pris: Ringe 88 mrd. kroner.

Havets sveitserkniv er tungt bevæpnet

Verktøykassen på den høyteknologiske destroyeren er innrettet etter skipets tiltenkte multifunksjon: Destroyeren skal støtte landbaserte operasjoner, nedkjempe mål på havet og beskytte seg selv mot fly, ubåter og andre skip. Her er et utvalg fra skipets arsenal:

? EVIGHETSKANONER: To 155 mm kanoner skjuler seg i de stålgrå kassene på skipets fordekk. Kanonene er de kraftigste på et krigsskip siden 2. verdenskrig og har en rekkevidde på 160 km. Ammunisjonsdepotet på 600 runder kan fylles opp under både seilas og ildgivning, det såkalte "infinite magazine"-konseptet. Det er så ergerlig å gå tom for krutt.

? LASERVÅPEN: Det såkalte Laser Weapon System er på vei inn i den amerikanske flåten, og laserkanonen er i stand til å skyte ned droner, fly og småbåter. Et skudd koster ikke mer enn 9 kroner, og det er en stor besparelse i forhold til et tradisjonelt bakke-til-luft-missil til 1,4 mill. kroner.

? MISSILER: Destroyerens primære våpensystem er 20 missilsiloer med plass til minst fire missiler i hver. Missilene kan brukes mot fly, bakkemål og andre skip.

? OVERLYDSKANON: US Navy utvikler for øyeblikket en elektromagnetisk kanon – en rail gun – som kan monteres på USS Zumwalt. Kanonen blir drevet av to kraftige magnetfelt som avfyrer et prosjektil i over 9000 km/t – eller syv ganger lydens hastighet. Prosjektilet har ikke noe sprengstoff i seg, men knuser alt på sin vei pga. den høye farten. Kanonen krever store mengder strøm, men det leverer USS Zumwalts innebygde gassturbiner med en kapasitet på 78 megawatt, nok til å forsyne 10 000 husholdninger.

Fremtiden krever sin destroyer

USS Zumwalts høyteknologiske utstyr er nødvendig i en verden der våpenindustrien utvikler seg i rakettfart. Her kan du lese om bl.a. fremtidens intelligente missiler og styrte rifleprosjektiler:

USS ZUMWALT

? Lengde: 183 m ? Vekt: 15 000 tonn ? Toppfart: 30 knop (56 km/t) ? Besetning: 158 ? Stykkpris: 29. mrd. kroner

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: