Aktis

Nye datakabler skal krysse Arktis

To nye datakabler skal fra 2014 øke overføringen mellom Japan og Europa.

11. oktober 2012

Havisen i Nordishavet har minket dramatisk de siste tiårene, og nedsmeltingen gjør det for første gang mulig å legge fiberoptiske kabler på bunnen av det. Arbeidet ble innledet i august i år, og to nye kabler vil fra 2014 akselerere hastigheten på dataoverføringer mellom Japan og Europa og samtidig gjøre det mulig å forsyne isolerte arktiske byer med lynraskt Internett via kabelforgreninger.

Begge de nye kablene går ut fra Tokyo. Derfra føres de nordover gjennom Stillehavet og inn i Nordishavet via Bering-stredet før kablene skiller lag. Det kanadiske selskapet Arctic Fibre fører en 15 600 km lang kabel gjennom Nordvestpassasjen utenfor kysten av Canada og videre via Davisstredet og Nord-Atlanteren til London. Det russiske selskapet ROTACS trekker en kabel i Nordøstpassasjen langs kysten av Sibir før den tas i land i Nord-Norge.

Kablen graves ned i lavvann

Kablene legges fra isforsterkede skip med støtte fra isbrytere. Der det er mulig, legger Arctic Fibre fiberkabelen rett på havbunnen på dybder over 600 meter, slik at man ikke risikerer at den blir ødelagt av store isfjell fra Grønland, som ofte stikker 170 meter ned i vannet på sin ferd gjennom Davisstredet. Der farvannet er grunnere, graves kabelen tre meter ned i havbunnen.

Det er dyrt å legge fiberoptiske kabler i Nordishavet, men når de først er på plass, ligger de trygt under havisen. Faren for at de skal rives over av skipsankere eller fisketråler er minimal, og det samme gjelder sabotasjerisikoen som er et økende problem i politisk ustabile områder som Midtøsten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: