nb_u51 canal

Kanal skjærer tvers gjennom Mellom-Amerika

Mandag begynner gravearbeidet på et av de største anleggsarbeidene i nyere tid. Et kinesisk selskap setter drømmen om en Nicaraguakanal til skipstrafikk ut i livet.

18. desember 2014 av Carsten Nymann

Helt siden 1800-tallet har sjøfolk og ingeniører drømt om å bygge en kanal gjennom det mellomamerikanske landet Nicaragua og dermed koble sammen Atlanterhavet og Stillehavet.

Det måtte likevel gå 200 år før den globale skipstrafikken og ikke minst størrelsen på de enkelte skipene har nådd et nivå som gjør prosjektet lønnsomt.

22. desember begynner et av tidens største anleggsarbeider når det kinesiske selskapet Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Company (HKND) stikker spaden i nicaraguansk jord.

Ny kanal koster 290 milliarder kroner

Den 290 milliarder kroner dyre kanalen overgår med en bredde på 230–520 meter, en dybde på 27,6 meter og en lengde på 278 km den eksisterende kanalen i Panama.

Panamakanalen har i 100 år vært skipstrafikkens eneste mulighet til å unngå den lange turen rundt Sør-Amerika.

Allerede om fem år – i 2020 – skal Nicaraguakanalen stå ferdig, og med kanalen følger enorme investeringer i infrastruktur som havneområder, sluser, veier og en internasjonal lufthavn.

Kartet viser flere ruter som har vært foreslått. Den endelige ruten er nummer to fra toppen (den lille forgreningen). Foto: Soerfm / Wikipedia.

Kanal brøyter snarvei gjennom sjø

Nicaraguakanalen må krysse et langt større landområde enn Panamakanalen, men underveis ledes skipstrafikken gjennom den 8264 kvadratkilometer store Lake Nicaragua.

Prioriteringen har fått flere miljøorganisasjoner til å se rødt fordi kanalen dermed skjærer gjennom sårbare våtområder og fredede regnskoger.

HKND fikk grønt lys til prosjektet i juli 2012 og har konsesjonen for de første 50 årene av kanalens drift med mulighet til en eventuell forlengelse.

Annleggingen av skipskanaler er ingen smal sak. Nedenfor kan du lese Illustrert Vitenskaps historie om Panamakanalen, som det tok 33 år å ferdigstille.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: