brooklyn bridge

Hvorfor begynner broer å svinge?

En bruker spør hvorfor det kommer svingninger i broer? Få svaret her!

9. desember 2014

Svingninger kan få katastrofale følger

Vind kan få hengebroer til å svinge fra side til side, og det kan oppstå resonnans som gjør at små svingninger forsterker hverandre. Er ikke broen riktig konstruert, kan det oppstå selvsvingninger i brobanen, noe som kan få katastrofale følger. Det ble bevist i 1940 da Tacoma Narrows Bridge i USA brøt sammen bare et år etter at den var fullført. Broen var bygd for spinkel i forhold til lengden.

Unngikk ulykke i siste øyeblikk

Ulykken åpnet brobyggernes øyne for vindens krefter, men i 2000 ble britiske ingeniører for dristige da de oppførte gangbroen Millennium Bridge over Themsen i London. Da broen høytidelig skulle åpnes, ville oppimot 100 000 mennesker ta den i bruk, men den nye hengebroen svingte så voldsomt at folk nærmest tumlet omkring, noe som førte til at broen raskt ble sperret.

Årsaken til hendelsen var at vinden fikk broen til å svinge fra side til side slik at de mange fotgjengerne satte sjøbein som for å holde balansen på et gyngende skipsdekk. Det endte med at folk ble gående i takt, og den regelmessige tråkkingen fikk broen til å svinge enda mer. Det ble nødvendig å montere en rekke støtdempere som motvirker vibrasjoner, før den 325 meter lange gangbroen ble gjenåpnet i februar 2002.

Se klippet hvor Tacoma Narrows-broen kollapser her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: