Clouds_Chemicals

Kan man tvinge skyer til å regne?

Er det mulig å pode noe inn i skyene for å lure dem til å regne? Hva må man i så fall gjøre?

28. mars 2014

Kjemikalier kan sette i gang nedbøren

Luften inneholder alltid en viss mengde vanndamp. På himmelen blir dampen fortettet til ørsmå vanndråper eller iskrystaller som gjør den synlig som skyer.

Hvis dråpene eller krystallene vokser seg store nok, blir de så tunge at de faller ned i form av regn eller snø.

Fly kan strø kjemikalier på skyerne

Skal man tvinge skyer til å avgi nedbør, er det derfor viktig å få vanndråpene eller iskrystallene til å vokse. Det kan man gjøre ved å bestrø skyene med forskjellige kjemikalier fra fly.

De ulike kjemiske stoffene kan blant annet samle vanndråpene eller iskrystallene rundt seg slik at de fortetter seg til stadig større dråper som til slutt faller mot bakken som regn eller snø.

Flere land vil detaljstyre været

Nasjoner som Kina, Sør-Afrika, Australia og Frankrike benytter på landsbasis forskjellige metoder i forsøk på å få styring over været, slik at man kan sikre at det kostbare vannet faller over bøndenes åkre og ikke i byene.

Tørris: Får skytemperaturen til å falle I høytliggende skyer på nordlige breddegrader kan tørris få skytemperaturen til å falle. Vanndråpene fryser til iskrystaller og blir så tunge at de faller ut av skyene som snø eller regn.

Sølvjodid: Setter fart i i krystalldannelsen Har en kjemisk struktur som ligner på iskrystaller og kan sette fart i dannelsen av krystaller i kalde skyer og på den måten provosere frem nedbør.

Salter: Samler vanndråpene I varme, lavtliggende skyer kan kalium- eller natriumklorid få vanndamp i skyer til å fortette seg til små dråper som samler seg i større dråper og til slutt faller som regn.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: