nb_u48 Regin

Spionprogramvare utnytter slappe nettbrukere

En hyperavansert spionprogramvare, som i all hemmelighet har herjet på nettet siden 2008, ble avslørt denne uken. De nettkriminelle har det enkelt fordi vi tar for lett på sikkerheten.

27. november 2014 av Carsten Nymann

”The website is not trusted” (sikker forbindelse mislyktes).

De fleste nettbrukere har støtt på den lille advarselen – og de fleste ignorerer meldingen og klikker videre, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Selv om mediene er fulle av historier om nakenbildelekkasjer, CPR-tyverier og trojanske hester, ignorerer flertallet av oss ifølge forskerne ved Brigham Young University i Utah, USA, advarslene som nettleseren kommer med.

Avansert spionprogramvare avslørt

Og det kan få konsekvenser.

Denne uken har sikkerhetsselskapet Symantec avslørt en hittil ukjent hacker-programvare som trenger dypere inn i datamaskinene våre enn noe annet virus.

Programmet, som går under navnet Regin, kan blant annet stjele passord, ta bilder av skjermbildet ditt og trekke frem slettede filer fra harddisken.

Spionprogramvare er utviklet til masseovervåkning

I følge Symantec er programvaren så avansert at den trolig har tatt flere år og krevd store summer å utvikle.

Av samme grunn anser Symantec det som sannsynlig at Regin er utviklet av en regjering til masseovervåking av både selskaper, myndigheter og privatpersoner.

Fortsatt er det usikkert hvordan Regin har spredt seg, men nettopp falske nettsider er et utbredt verktøy for å distribuere denne typen programmer.

Noe tyder altså på at vi bør begynne å ta “The website is not trusted” alvorlig.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: