nb_u36 nakedgate

Politivåpen skyld i nakenlekkasje

Datasnokere har kanskje brukt myndighetenes verktøy til å lekke intime bilder av en rekke kjente kvinner – blant dem modellen Kate Upton og skuespilleren Jennifer Lawrence.

4. september 2014 av Carsten Nymann

Ukjente datasnoker har stjålet nakenbilder av kjente kvinnelige modeller og skuespillere og offentliggjort dem på diverse nettsider.

Bildene skal ha ligget i kvinnenes såkalte ”sky” altså harddisken på nettet som har en 1:1 kopi av innholdet fra mobiltelefonene deres.

Nå viser det seg at snokene kan ha benyttet seg av en programvare som er utviklet for politi og andre myndigheter, men som florerer overalt i Internetts mørkere kroker.

Hele telefonen lastes ned

Såkalt EPPB – Elcomsoft Phone Password Breaker – imiterer en mobiltelefon og kan dermed laste ned hele offerets reservekopiering fra skyen.

Det gir tilgang ikke bare til bilder, men også telefonnummer, SMS, e-post, videoer osv.

Den russiske bedriften Elcomsoft selger ifølge teknologimagasinet Wired programvaren for 399 dollar og krever ingen dokumentasjon for at kjøperne tilhører myndighetene.

Skuespilleren Jennifer Lawrence, som er kjent fra Hunger Games-filmene, var blant ofrene for angrepene. Foto: Featureflash / Shutterstock.

Krever fortsatt passord

Eneste krav for å snoke seg inn i skyen til Apple, iCloud, er at forbryteren (eller politiefterforskeren) kjenner brukernavn og passord.

Med mindre snokeren har lurt seg til det fra andre steder, kan opplysningene finnes ved hjelp av et såkalt ”brute-force”-angrep, der en robot settes til å teste passord i ett sett – helt til rigtig kombinasjon er funnet.

Apple låser døren

Denne metoden antas med sikkerhet å ha vært brukt ved de nylige angrepene, og derfor meldte Apple nettopp at de hadde ”skiftet låsen”, slik at den ikke tillater uendelige forsøk på å taste inn koden.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: