Google China logo

Kontroll: Intelligente filtre styrer folket

31. januar 2011 av Otto Lerche Kristiansen

Krig går ikke bare ut på å seire på slagmarken. Krig dreier seg også om å styre tilgjengelig informasjon og folkets meninger. På Internett sørger blokkering av nettsteder og bruk av semantiske filtre for å holdet folket i et jerngrep.

1. Borgeren gjør en forespørsel til et nettsted, enten ved å skrive nettadressen i nettleseren eller ved å klikke på et resultat etter et søk med en søkemotor.

2. Forespørselen møter en brannmur hos nettleverandøren. Blokkeringen av nettleverandøren skjer i praksis etter ordre fra myndighetene.

3. Brannmurens semantiske filter analyserer forespørselen. Dette filteret kan bestå av en ordliste over forbudte ord som for eksempel ”porno” eller ”våpen”. Filteret kan også raffineres mer og takle såkalt ontologisk filtrering der lovlige ord som ”skyter” eller ”lunte” blokkeres fordi de knytter seg til det forbudte ordet ”våpen”. Hvis søket ikke fanges opp av filteret, får borgeren tilgang. Hun merker ikke at forespørselen ble sendt gjennom et filter.

4. Blir forespørselen avvist av filteret, sender brannmuren beskjed til borgeren om at hun er nektet tilgang.

5. En brannmur som avviser en forespørsel, kan samtidig innstilles til å varsle myndighetene og gi beskjed om hvilken IP-adresse borgeren har og hva forespørselen dreide seg om.

Iran og Kina blokkerer folkets tilgang til Internett

2009: Om sommeren dette året var tusener ute i gatene i Teheran for å protestere mot det iranske prestestyret. Regimet slo hardt ned på protestene. Ikke bare med sikkerhetsstyrker på svarte motorsykler som jaktet gatelangs på demonstranter, men også med omfattende sensurtiltak på Internett. Prestene blokkerte store deler av Internett i Iran for å hindre systemkritikerne i å kommunisere med hverandre og ta kontakt med omverdenen.

Kina har også lenge rutinemessig blokkert visse søkebegreper på Google. Kina gjør det samme med Facebook, YouTube, Wikipedia og mye annet, og det skjer i den ene hensikt å styre folkets tilgang til informasjon. I mars 2010 fikk restriksjonene det resultatet at Google sendte søk fra Kina videre til Google Hongkong der reglene var mindre strenge.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: