Hacking

Hackerkrig raser i cyberspace

I dette sekundet blir digitale missiler sendt på tvers av kloden. Konstant forsøker hackere å stjele følsom informasjon og bruke det til egen – eller staters – vinning. Følg med selv i hackerkrigen på kartet og les om hacking de siste 30 årene.

18. desember 2014 av Morten Kjerside Poulsen

Hacking er langt fra noe som bare foregår i mørke tenåringsrom. Nasjoner verden over har spesialutdannede hackere tilknyttet militæret og holder på å klargjøre slagmarken til cyberkrig.

Videoen ovenfor viser hvilke land som blir hacket nå, og hvor hackerangrepene kommer fra. Du kan også se kartet live.

Tidslinje: Hacking gjennom 30 år

Omfanget av hackerangrep har økt naturlig i takt med at datamaskiner er blitt en stadig større del av hverdagen. Fra de første virusene og ormene i 1980-årene til fullskala cyberangrep på nasjoners infrastruktur.

? Hacking i 1980-årene: Datamaskiner blir allemannseie

Den personlige datamaskinen blir tilgjengelig for den vanlige forbrukeren. Dermed blir hacking billigere, og det blir enklere å finne ofre. I USA blir den første antihackerloven vedtatt. Betegnelsen "datavirus" introduseres, og den første trojanske hesten blir kjent for offentligheten.

 • 1982: Russisk gassledning eksploderer Ifølge en amerikansk innsider blir eksplosjonen utløst av et program plantet av CIA i et datasystem angrepet av den russiske etteretningstjenesten KGB.

? Hacking i 1990-årene: Zombiedataene angriper

Verden ser de første DDoS-angrepene der hackere tvinger et stort antall datamaskiner – såkalte zombiemaskiner – til å kontakte bestemte servere som overbelastes og går ned. Phishing blir alment kjent etter at brukere hos selskapet America Online får stjålet passord og finansielle opplysninger av hackere som utgir seg for å arbeide for firmaet.

 • 1994: Russiske hackere gjør bankkupp Det lykkes en gruppe russiske hackere å tømme den amerikanske Citibank for 10 mill. dollar.

 • 1998: "Moonlight Maze" – USA under angrep Amerikanske myndigheter oppdager i år 2000 at bl.a. Pentagon, NASA og Energidepartementet hadde vært under angrep i to år og fått stjålet tusenvis av viktige filer om bl.a. militær teknologi.

 • 1999: Serberne slår tilbake Serbiske hackere angriper NATO-hjemmesider som svar på alliansens inngrep i Kosovo.

? Hacking i 2000-årene: Hackerangrep blir krigsverktøy

Verden lærer betegnelsen Advanced Persistent Threat (APT) å kjenne. APT refererer til spesielle teknologisk raffinerte cyberangrep som fortsetter over lengre tid og krever mange ressurser. APT er derfor også en type angrep som ofte blir forbundet med nasjonalstater som bruker cyberangrep som et strategisk verktøy i globale maktkamper.

 • 2001: Kina og USA kjemper Den sjette cyberkrig Amerikanske og kinesiske hackere angriper hjemmesider i de to landene etter en disputt om et amerikansk spionfly. Slagvekslingen i cyberspace blir også kalt Den sjette cyberkrig.

 • 2001: Kloakkvann fosser ut Down Under Renseannlegget i Maroochy Shire, Australia, blir utsatt for hacking, og nesten en million liter kloakkvann renner ut i parker og elver samt i gressplenen ved det lokale Hyatt Regency hotel.

 • 2003-2006 "Titan Rain" rammer USA Hackere angriper blant annet Forsvarsdepartementet, det store våpenfirmaet Lockheed Martin og NASA. Eksperter knytter angrepene til det kinesiske militæret.

 • 2008: Russiske hackere lammer Georgia Georgiske hjemmesider, medier og transportfirmaer blir satt ut av spill av bl.a. DDoS-angrep. Hackingen skjer umiddelbart idet Russlands militære styrker går inn i Georgia.

 • 2009: Stuxnet krøpler Irans atomprogram Iran blir rammet av første bølge av Stuxnet-viruset, som ender med å ødelegge over 1000 uransentrifuger. Det er historiens største cyberangrep med fysiske konsekvenser.

Fem kinesiske militærpersoner blir i 2014 anklaget for hacking av en amerikansk domstol. Cyberkrigen har beveget seg ut til den virkelige verden.

? Hacking i 2010-årene: Cyberkrig får fysiske konsekvenser

Oppdagelsen av Stuxnet i 2010 blir et vendepunkt. Viruset beviste at cyberkrig har rykket ut over grensene til cyberspace og inn i den fysiske verden der hackerangrep kan få katastrofale konsekvenser for kritisk infrastruktur som kraftverk og elforsyning.

 • 2012: Arabiske oljereserver kommer i fare 30 000 datamaskiner hos Aramco, Saudi-Arabias nasjonale oljeselskap, blir hacket av gruppen "Cutting Swords of Justice", som antas å ha forbindelser til Iran.

 • 2014: Snake infiltrerer Ukraina Under Krim-krisen angriper hackere ukrainske myndigheter med programmet Snake, som kan styre og stjele data. De ukrainske lederne får samtidig mobiltelefonene sine grundig blokkert.

Bli med helt under skjermen på hacking

Les om USA og Kinas hackerangrep mot hverandre og utsikten til en global cyberkrig i vår store artikkel om hacking:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: