nb_u21 flyhack

Hacker gikk om bord passasjerflys datamaskin

En amerikansk ekspert i datasikkerhet hevder ha hacket seg inn et flys datasystemer flere ganger – mens flyet var i luften. I takt med digital utvikling blir hackerangrep et større og større problem.

20. mai 2015 av Malene Breusch Hansen

15–20 ganger har Chris Roberts, grunnleggeren av et amerikansk it-sikkerhetsselskap, ifølge FBI hacket seg inn i flysystemer på Boeing 737 og 757 og Airbus A-320 mens flyene var i luften. Det skjedde fra 2011 til 2014.

I et tilfelle mener FBI at det også lyktes ham å hacke seg inn i styresystemet til flyets ene flymotor og gi den beskjed om å stige. Det skal ha fått flyet til å dreie i luften.

FBI har beslaglagt Chris Roberts’ elektroniske utstyr, men han er likevel ikke siktet for noen kriminelle forhold.

Når han ikke hacker fly, er Chris Roberts direktør i et sikkerhetsselskap. Foto: screendump fra Fox News.

Sikkerheten halter

Chris Roberts skriver på Twitter at hensikten med å manipulere flysystemene er å rette oppmerksomheten mot sårbarheten overfor nettopp hackere.

Men hackerangrep er også et stort problem mange andre steder enn på fly.

I takt med at det såkalte Internet of Thing, hvor hverdagsgjenstander utstyres med databrikker og programvare, og internettforbindelsen blir utbredt, vokser hackernes lekeplass.

Bilen blir hacket

I dag har f.eks. biler, fjernsyn, mobiltelefoner og medisinske apparater innebygget datateknologi, som gjør at dataeksperter kan hacke seg inn, overta kontrollen av apparatet eller misbruke opplysningene som ligger i systemet.

Det betyr at de bl.a. kan få bilen din til å kjøre i grøften uten at du kan forhindre det, at de kan overvåke kommunikasjonen din med omverdenen eller få pacemakeren din til å gå i stå.

En mindre skadelig måte hackere kan bruke evnene på er f.eks. å skaffe seg tilgang til en elektronisk strømmåler og skru ned strømforbruket, slik at strømregningen blir mindre.

Les mer om de mange nye hackermålene digital utvikling bidrar med, i artikkelen under.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: