nb_u40 hacktivists

Aktivister skjerper cybervåben

Kinesiske industrispioner er kommet i Vestens søkelys. Men ifølge statistikken utføres en stor del av verdens cyberangrep ikke av spioner men såkalte hacktivister, som er politisk motiverte.

2. oktober 2014 av Carsten Nymann

I begynnelsen av september ble hjemmesidene til Pakistans regjering utsatt for et virkelig bombardement fra hackere, som både lammet funksjoner og lekket fortrolige opplysninger.

Årsaken? Såkalte hacktivister – aktivister med god kjennskap til data – valgte å ta i bruk cybervåben i protest mot utbredt korrupsjon hos myndighetene.

Anvendelsen av såkalte cyberangrep som politisk virkemiddel vinner utbredelse, skal man tro en statistikk over motivasjonen bak hackeraktiviteter, som innsidebloggen Hackmageddon har samlet.

28,2 prosent av verdens hackerangrep har politiske motiver, viser statistikken.

Kriminelle leder fortsatt

Størstedelen – 56,3 prosent – av alle angrep foretas likevel fortsatt av virkelige kriminelle som har til hensikt å stjele alt fra hemmeligheter til kredittkortopplysninger.

For eksempel ble den amerikanske byggemarkedskjeden Home Depot nylig utsatt for et virusangrep som eksponerte 56 millioner kunders kredittkort.

Grenselinjen mellom kriminalitet og spionasje, som kommer inn på tredjeplassen, må likevel anses for flytende. Nylig har en rekke angrep vist seg å ha forbindelser til statssponsede kinesiske hackere.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: