IS avslørt av twitter

Sosiale medier avslører IS' fremmarsj

Analyser av tweets og videoer på YouTube fra medlemmer av den militante opprørsgruppen Islamisk Stat avslører krigsstrategien deres.

24. juni 2015 av Malene Breusch Hansen

Terrorgruppen Islamisk Stat rykker raskt mot hovedstaden i både Irak og Syria – områder som ellers har vært statenes sterke posisjoner.

Det røper analysen som selskapet IHS Conflict Monitor har foretatt og vist til nyhetsbyrået AFP.

IHS har fulgt IS-medlemmers aktiviteter på Twitter og YouTube, og ut fra disse tweets og YouTube-videoene har de kunnet kartlegge i hvilke områder IS er mest offensive.

Dataene viser bl.a. at IS har gjennomført 70 bombeangrep og tre selvmordsbombeaksjoner i Iraks hovedstad Bagdad mellom februar og april.

Gruppen er altså svært aktive langt ut over området de har kontroll over på nåværende tidspunkt og konsentrerer størstedelen av kreftene rundt de to hovedstadene Bagdad og Damaskus.

Data avslører tendenser

IHS har valgt de mest troverdige Twitter- og YouTube-kontiene tilhørende velkjente IS-militanter, opposisjonsaktivister og regjeringskilder i Irak og Syria og brukt geolokasjonsdata fra rundt 4000 nye innlegg hver måned til å kartlegge terrorgruppens angrep.

Selskapet startet prosjektet i januar 2014 med det formål å skille skitt fra kanel i de mange historiene om gruppens fremmarsj. Per mars 2015 kontrollerte terrorgruppen områder som samlet sett er hjemsted for ti millioner mennesker, primært i Irak og Syria.

Avsløring av krigsstrategier er bare én av mange nye muligheter som har åpnet seg ved at internettet flyter over med informasjon. Les hva de mange dataene også kan brukes til, i artikkelen under.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: