nb_u21 Skype

Nå kan du snakke spansk – uten å kunne et ord spansk

Nå gjør tjenesten Skype en gammel science fiction-drøm til virkelighet. Microsoft har utviklet et program som oversetter samtalene mens de pågår.

21. mai 2015 av Af Babak Arvanaghi

Har du alltid hatt en drøm om å kunne snakke spansk, men samtidig ikke hatt lyst til å bruke tid på å lære det? Da er gode nyheter på vei fra Microsoft og Skype.

Internettgiganten vil få en slutt på alle timene med glosepugging og grammatikkundervisning og i stedet gjøre oversettelsene for deg. Det krever imidlertid at du har en datamaskin og internett for hånden.

Skype oversetter i real-time

Det amerikanske selskapet har akkurat lansert en betaversjon av en utvidelse til teletjenesten Skype. Utvidelsen skal gjøre det mulig for mennesker å kommunisere med hverandre på tross av språkmangler. Kort sagt oversetter programmet dine talte ord til valgt språk – mens du snakker.

SE VIDEO: Slik oversetter Skype samtalene

Programmet har vært en stor utfordring for utviklerne fordi talespråk er mye vanskeligere å oversette enn skriftspråk. Det sørger de mange ’øh’ene for.

Ifølge Microsoft er problemet løst ved å ta alle versjonene av forskjellige lydord og registrere dem på lik linje med de riktige ordene. På den måten kan Skype fange dem opp og hente dem ut når programmet oversetter.

Skype skjeler til sosiale medier

Språket er også blitt finjustert slik at det ikke minner for mye om skriftspråk, ved å se nærmere på hvordan folk uttrykker seg på sosiale medier. Der minner nemlig det skrevne mye mer om talespråk.

Skype Translator kan foreløpig oversette mellom spansk, engelsk, italiensk og mandarin.

Fra Star Trek til Skype

For science fiction-fans vil Skype-tjenesten minne om Star Trek-seriens "universal translater", som kunne oversette ethvert fremmedspråk til engelsk. Tidligere har forskerne også latt seg inspirere av fiksjonen til å utvikle alt fra kredittkort til mobiltelefonen og droner:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: