nb_u06 Chinese smartphones

Nettets befolkning vokser

Nye digitale innbyggere myldrer inn gjennom porten til World Wide Web i vekstland som Kina og India. Neste skritt er å få med jordbruksbefolkningen.

5. februar 2015 av Carsten Nymann

31 millioner kinesere tok de første små skrittene ut på Internets motorveier i løpet av 2014, viser tall fra China Internet Network Information Center (CNNIC).

Dermed er 649 millioner kinesere nå koblet på Internet, og ikke færre enn 557 millioner av dem – tilsvarende 80 prosent – har tilgang via en smarttelefon.

Antallet representerer en vekst på 57 millioner i forhold til 2013. Tallene må ses i lyset av at den generelle økonomiske veksten i Kina har tatt av.

Svarte hull i internettdekning

Både hva angår demokratisering og potensiell inntjening, rommer Kinas landkart – i likhet med andre vekstlands landkart – likevel noen enorme svarte hull.

I de rurale distriktene og små byene er Internet-utbredelsen langt mindre.

Trass i de tallene over har bare 47,9 prosent av alle kinesere Internet-tilgang, og landdistriktene representerer bare rundt en firedel.

Droner og ballonger skal spre Internet

Flere prosjekter er underveis på globalt plan for å spre Internet til steder der det i dag ikke finnes infrastruktur.

Blant annet har teknologigiganten Google foreslått å sende opp heliumballonger i stratosfæren, der de skal skape et nettverk og levere Internet til landjorden.

Google har dessuten investert i både Titan Aerospace som lager Internet-droner med samme formål, og SpaceX som vil sende Internet-satellitter i bane.

Oppkobling til internettet

Private brukere får tilgang til Internet enten via et modem som er koblet til en telefon, en bredbåndforbindelse eller f.eks. kabel-TV-kablet.

Forbindelsen krever imidlertid at det er anlagt en teleinfrastruktur med master, kabler og sentraler, noe som ofte er en mangel på øde steder.

Mobilt bredbånd, der det oppnås forbindelse via et trådløst modem i f.eks. en mobiltelefon, har vunnet stor utbredelse siden 2010.

Løsningen krever imidlertid fortsatt at det er satt opp mobilmaster i relativ nærhet. Igjen en mangel på øde steder særlig i utviklingsland.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: