Far og søn mobil devices

Eksperter: Snakk med barna dine om internettsikkerhet

Sosiale medier, bildedeling, chatfora, nettmobbing, phishing, grooming, pedofile nettverk. Det allestedsnærværende internettet er mer enn bare en endeløs tilgang til informasjon og underholdning – og det bør barna lære allerede ved første klikk.

10. februar 2016 av Jakob Priess

Mange barn bruker i dag mer tid på internett enn de gjør i institusjoner, skoler eller med familien.

Deres verden har stedsnavn som YouTube, Snapchat, Momio, Ask.fm, Facebook og Instagram.

Og det kommer hele tiden nye med flere muligheter – og flere problemstillinger.

Anerkjenn barnets virkelighet

Fra en ekstremt tidlig alder logger barn seg like rutinemessig på spillservere, de chatter, omgås og deler både bilder og opplysninger med andre, som foreldrene deres dro i svømmehallen eller på lekeplassen.

De har en naturlig nysgjerrighet og tilgang til å leve online som foreldre og besteforeldre ikke er vokst opp med, men har måttet lære.

Så hvordan kan du best beskytte barna mot de fallgruvene det enorme internettet også skjuler?

Vis interesse for barnets verden

Internasjonale eksperter er enige: Start så tidlig som mulig, og snakk med barna om internettadferd – åpent, ærlig og naturlig. Involver deg og vis interesse.

"Det kan være noe så enkelt som å be barnet vise deg hva favoritt-appene går ut på og hvordan barnet bruker dem," sier Diana Graber, ekspert i digital adferd, til amerikanske CNN.

"Og la så den praten utvikle seg til en rolig samtale om hva som ellers foregår i barnets digitale verden," fortetter Graber.

21 eksperters råd

I den britiske avisen The Guardian gir 21 internasjonale eksperter på IT-sikkerhet og sikker internettadferd blant annet disse rådene om hva du bør snakke med barna om:

Interaksjon med fremmede

Regelen du har innprentet barnet om ikke å snakke med fremmede, ikke ta imot ting fra fremmede og ikke følge med fremmede, gjelder i enda større grad online.

Ifølge en amerikansk undersøkelse er nesten 60 % av alle tenåringer blitt venner med fremmede online, og 20 % har i ettertid møtt disse ansikt til ansikt.

Bruk eksempler som venneanmodninger fra fremmede på sosiale medier, chat-meldinger fra ukjente, oppfordringer til å utlevere telefonnumre, personlige opplysninger eller bilder.

Det er også slemme mennesker online, og lyshårede Emma på 11 år, som barnet ditt nettopp har fått en chat-anmodning fra, kan i virkeligheten vise seg å være Harald på 64 år.

Virusangrep og Phishing

Aldri åpne vedlegg til e-post eller chat-meldinger fra avsendere du ikke kjenner. Selv erfarne og fornuftige voksne lærer dette på den harde måten, så lær barnet det før det er for sent.

Nettmobbing

Gi konkrete eksempler på adferd som barnet kan forstå.

"Hvis du ikke ville sagt det ansikt til ansikt, så skal du heller ikke skrive det." "Hvis du ikke ville gjort det dersom moren din sto rett bak deg og så på, skal du ikke gjøre det."

Ingen angrefrist

Det finnes ikke noe viskelær online. Når noe er sendt, publisert, skrevet eller på annen måte offentliggjort, er det ingen angrefrist. Alle kan i prinsippet finne og utnytte det i all evighet.

Sunn sikkerhetsfornuft

Del dine erfaring om passordsikkerhet og om hvorfor vi har virusprogrammer, og hvorfor det er viktig å holde dem oppdatert.

Overvåkning

Der er masser av programmer som kan overvåke eller sensurere barnet, men det beste er å være til stede når barnet er online.

Vær oppmerksom på hvilke apper barnet installerer, og vær til stede når barnet surfer. På den måten kan dere snakke om sikker internettadferd, og da blir det til kunnskap i stedet for forbud.

Engasjement

Hvis du ikke forstår de appene, spillene eller nettsidene barna bruker og liker så godt, blir det umulig å veilede. Sett deg inn i tingene. Snakk med barnet, les, lær, lytt og vær i forkant.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: