Hvorfor forandrer lyden seg i en kaffekopp?

Hvis vi rører i kaffe og banker med en teskje i bunnen av koppen, stiger tonen, mens bevegelsen i kaffen blir mindre. Hvorfor?

1. september 2009

Tonehøyden er sterkt avhengig av lydens hastighet i den væsken det dreier seg om. Normalt er lydhastigheten i vann (og kaffe) cirka 1500 meter i sekundet. Men noen få bobler kan endre hastigheten til under 400 meter i sekundet, og det betyr at lyden blir dypere. Når vi for eksempel tar sukker i en kopp kaffe, vil luften som sitter på sukkeret, være nok til å skape bobler og dermed senke tonehøyden. Effekten blir enda tydeligere hvis vi bruker krem. Det er også mulig at bare selve rørebevegelsen kan skape luftbobler i kaffekoppen. Når sukkeret oppløses, forsvinner boblene, og tonehøyden stiger til normalt nivå. Utrolig nok er det gjort vitenskapelige undersøkelser av dette fenomenet. I 1969 offentliggjorde britene W.E. Farrell, D.P. McKenzie og R.L. Parker artikkelen ”On the Note Emitted from a Mug While Mixing Instant Coffee”.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: