Hvordan måles energien i matvarer?

Hvordan måles energien i matvarer? Hva betyr det egentlig når det står at 100 gram lettmelk inneholder 190 kJ energi?

1. september 2009

Energien i matvarer måles ved å sette fyr på dem i et såkalt bombekalorimeter. Dette instrumentet består av en lukket og isolert beholder som er nedsenket i vann. Matvaren man vil definere energiinnholdet i, plasseres i bombekalorimeteret, og kammeret lukkes. Deretter fylles kammeret med rent oksygen. Et gnistsystem sørger for å sette fyr på matvaren. De brennbare delene forkulles totalt så bare vann og karbondioksid blir igjen. Forbrenningen gir en temperaturstigning som er mulig å avlese fordi vannet rundt beholderen varmes opp. Temperaturstigningen i vannet er et direkte uttrykk for mat-varens brennverdi og følgelig for den energimengden som finnes i maten. Den regnes om til matens totale energiinnhold, uttrykt i kilojoule, kJ. Prosessen under forbrenningen tilsvarer prosessen som foregår i vårt eget stoffskifte. Der skjer forbrenningen ved hjelp av enzymer, men resultatet er det samme: Energi, karbondioksid og vann, samt enkelte ufordøyelige ting, blant annet uoppløselige kostfibre, som skilles ut i avføringen. De ufordøyelige delene utgjør ca. 15 prosent av det totale energiinnholdet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: