Hologram Star Wars

Hvor ble det av hologrammet?

For 40 år siden var hologrammer det alle skulle ha. Hvorfor tok de aldri av?

11. oktober 2012

Hologramutstillinger tiltrakk seg i slutten av 1960-årene hundretusenvis av mennesker som ville oppleve de tredimensjonale filmatiske gjengivelsene skapt med laserstråler.

Kunstnere grep begjærlig den nye teknikken og etablerte spesielle holografkunstskoler, mens film og TV-serier som Star Wars og Star Trek demonstrerte den spennende fremtiden teknologien kunne tilby. Fysikeren og grunnleggeren av holografiselskapet Conductron Corporation, Kip Siegel, lovte til og med at USA ville få holografiske TV-er, filmapparater og videospillere i løpet av ti års tid.

Slik gikk det som kjent ikke. Mot slutten av 1980-årene døde interessen for hologrammene stille ut. Like stille har de likevel sneket seg inn i forskningsmiljøene igjen, riktignok på et mer beskjedent nivå. Holografi brukes i dag innenfor datalagring, som sikkerhet mot forfalskning av pass, pengesedler og kredittkort samt på flyenes instrumentpaneler.

Slik oppstår hologrammene

Prinsippet som holografien er basert på, ble funnet opp i 1947 av den ungarsk-britiske fysikeren, elektroingeniøren og oppfinneren Dennis Gabor. Det ble første gang brukt i 1962.

  • En laserstråle rettes mot et objekt, men splittes underveis av en spalteinnretning som sender de to strålene mot hvert sitt speil.

  • Det ene speilet sender strålen, kalt objektstrålen, mot objektet der den avleser informasjonen.

  • Den andre strålen, kalt referansebølgen, blir sendt mot en holografisk film som er plassert bak objektet.

  • Når de to bølgene møtes, danner de et mønster som den holografiske filmen kan registrere og gjengi.

Lag ditt eget hologram

Går du med en amatørholograf i magen, er det mulig å skape egne hologrammer. Du kan blant annet slå deg løs på www.integraf.com. Eller du kan google ”How to make a hologram”. Flere bøker er skrevet om teknikken, bl.a. Frank DeFreitas’ ”Shoebox Holography”.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: