Høyhus på Sydpolen

Nå slipper polarforskerne å snø inne

1. september 2009

Forskerne i Antarktis skal få bedre boligforhold. Det har den amerikanske National Science Foundation bestemt, og den investerer i alt 133 millioner dollar i prosjektet. Til nå har overvintrende forskere, teknikere og håndverkere tilbrakt tiden i en liten, iskald og vindusløs aluminiumskuppel der istappene henger ned fra taket. Den nye stasjonen kan huse 200 beboere, og nesten alle får eget rom med vindu. Bygningen får cirka 6000 oppvarmede kvadratmeter som også skal romme kontorer, laboratorier og en legeklinikk – og til og med en volleyballbane blir det plass til. Bygningen skal stå på 36 søyler som hever bygningen cirka tre meter opp fra bakken, slik at den ikke snør ned. Ingenting smelter eller tiner på Sydpolen, så snøen forsvinner aldri. Snølaget vokser hele tiden, og tidligere bygninger har måttet graves fri. Men når snøen når opp til de nye boligkvarterene, kan ingeniørene heve bygningen en etasje opp. Søylene og bygningen er faktisk konstruert slik at bygningen kan heves to ganger i de neste 45 årene. Det er litt av en utfordring å bygge et så stort hus på Sydpolen. Bare å frakte frem de nødvendige materialene er et prosjekt i seg selv: Håndverkerne har behov for 18 000 tonn med materialer og utstyr, og hvert transportfly kan bare ta med seg 13 tonn. Den nye bygningen ventes å stå ferdig i 2007 – da blir den gamle kuppelen stengt. De første beboerne er begynt å flytte inn.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: