Føle hologram

Usynlig hologram kan styre musikken

Med ny teknikk har forskerne skapt et usynlig hologram av ultralyd som kan berøres i luften. Se teknikken bli brukt til å skru lyden opp og ned på en musikkavspiller.

12. oktober 2015 av Morten Kjerside Poulsen

Nå kan du kjenne tredimensjonale figurer i luften uten å kunne se dem. Britiske forskere har utviklet et såkalt ultrahaptisk system som viderefører vibrasjoner fra smarttelefoner og joysticks til helt nye dimensjoner.

320 høyttalere skaper hologram

Ved å få bølger av ultralyd til å kollidere i fokuserte punkter har forskerne skapt små, vibrerende punkter i luften som kan kjennes med hendene.

Ultralyden kommer fra 320 små høyttalere, kalt transdusere, som kan skape flere punkter samtidig i forskjellige dybder og høyder slik at det blir dannet et tredimensjonalt, følbart hologram av lyd.

Hologram styrer musikken

I videoen ovenfor kan du se hvordan forskerne har omdannet punktene over en musikkavspiller til manipulerbare knapper som kan starte og stoppe musikken samt skru volumet opp og ned.

I fremtiden forestiller forskerne seg at teknikken bl.a. kan brukes til å skape et følbart 3d-hologram av en CT-skanning slik at kirurger f.eks. kan kjenne på en svulst før de opererer den bort.

Les mer om teknikken i artikkelen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: