Kabelløs heis

Kabelløs heis kjører sidelengs

Fremtidens heis svever i et magnetfelt, og derfor er kabler overflødige. Det gjør det også mulig for en heis å kjøre sidelengs.

11. mars 2015

Heis svever uten oppheng

Akkurat som enhver annen heis kan også fremtidens variant kjøre opp og ned. Men den kan mer: Heisen blir også i stand til å vandre horisontalt til begge sider.

Heisen er helt uten kabelforbindelse og svever i stedet i et magnetfelt akkurat som et maglevtog.

Mindre ventetid for utålmodige heisbrukere

Industrigiganten ThyssenKrupp i Tyskland har utviklet den revolusjonerende heisen som foreløpig bare finnes som en 3D-modell.

Men planen er at en heisprotoyp skal testes i et 240 meter høyt tårn i den sørvesttyske byen Rottweil mot slutten av 2016 og deretter settes i drift så snart det lar seg gjøre.

Fordi heisen er kabelløs, kan sjakten romme mange heiskupeer som beveger seg i flere baner. Det vil ifølge produsenten ThyssenKrupp øke kapasiteten med 50 prosent og ikke minst redusere ventetiden til 15–30 sekunder.

Ta en heis en kilometer opp i luften

Ny heisteknologi blir nødvendig i fremtiden, når verdens storbyer planlegger å bygge megahøyhus som rager opptil én kilometer opp i luften. Les mer i artikkelen om megahøyhus:

Svever på magneter

Heiskupeen blir drevet av en elektrisk motor og holder seg svevende i sjakten med magneter som vekselvis tiltrekker og frastøter hverandre. Teknologien er i bruk i maglevtog som drives ved hjelp av elektromagneter.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: