Global oppvarming fly

Svovel og damp skal kjøle ned kloden

Økt global oppvarming kan stoppes med dristige tiltak, men de kan få uforutsette bivirkninger. En amerikaner tyvstartet og kastet 100 tonn jernsulfat i havet.

7. juli 2015

Problem: Jorden blir varmere

Nivået av karbondioksid, CO2, har økt med ca. 125 deler per million (ppm) i atmosfæren siden den industrielle revolusjon. Øker innholdet ca. 50 ppm til, lander vi i det røde feltet der varmen vil true dyr og planter.

Karbondioksid er en drivhusgass som holder på solvarmen slik at temperaturen i atmosfæren stiger. Det gir økt global oppvarming.

Løsning: Global oppvarming skal stoppes med kunstige skyer

Solen steker, og drivhusgassene holder på varmen som en tevarmer slik at atmosfæren blir glovarm.

Derfor forsøker forskerne å sende lyset fra Solen tilbake til verdensrommet, eksempelvis ved å skape kunstige skyer av forstøvet havvann eller svovelsyre. Partiklene reflekterer lyset, og svovelsyre gir samme kjølende effekt som et vulkanutbrudd.

Og det virker: Da vulkanen Tambora fikk utbrudd i 1815, sank klodens temperatur med 0,7 °C.

Drivhusgasser bindes i havet

Andre teknikker fokuserer på å binde drivhusgassene i havet slik at de ikke lenger finnes i atmosfæren. Bindingen kan skje ved å helle næringsstoffer i havet og dermed øke algeveksten. Jern er mangelvare i havet, og når det tilsettes, fører det til en oppblomstring av alger.

Høsten 2012 skapte en amerikansk forretningsmann, Russ George, internasjonal omtale da han testet metoden og helte 100 tonn jernsulfat i vannet utenfor Canada – uten avtale med myndighetene.

Etter skandalen så NASA nærmere på satellittbildene og oppdaget at jernet hadde ført til en kraftig oppblomstring av alger.

3 mulige løsninger på global oppvarming

Løsning 1: Fly sprayer "kjølende" svovel ut i 20 km høyde Foto: Shutterstock

Løsning 2:Forstøvet havvann sprøytes opp i atmosfæren og danner skyer som reflekterer sollys. Foto: Flettner/University of Edinburgh

Løsning 3: Jernsulfat binder drivhusgasser i havet. Jernsulfat får alger til å vokse. Når algene vokser, bruker de CO2 fra luften. Men ingen vet hvordan veksten påvirker andre økosystemer. Foto: Thor Swift /The New York Times/Scanpix

9 utfordringer som må løses NÅ

Mennesket står overfor en rekke store utfordringer som må løses nå hvis kloden skal ha en sjanse. Heldigvis kommer teknologien til unnsetning.

Les stort tema i Illustrert Vitenskap:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: