nb_u06 Skiing

Dra på skiferie hjemme i sofaen

På denne tiden valfarter vi på skiferie til de nordiske fjelltoppene. Men et virtual reality-forsøk viser at vi like godt kan bli hjemme i sofaen.

5. februar 2015 av Carsten Nymann

Snøen knirker under skiene, du bøyer lett i knærne og tar av. Trær og fjellsider suser forbi i randen av synsfeltet … og du flytter deg litt i sofaen.

Takket være et sett virtual reality-briller fra produsenten Oculus Rift, kjørte tre skiløpere nylig om kapp ned samme østerrikske løype – vel å merke fra tre forskjellige steder i Europa.

To av skiløperne befant seg langt fra snøen i henholdsvis Hellas og Tyskland, mens den tredje var den eneste til virkelig å kjøre turen ned løypen.

Skibriller med elementer fra virtual reality

Sistnevnte hadde ikke virtual reality-briller, men et sett høyteknologiske snøbriller som via et såkalt headup-display viser ruten inne i brillen.

Forsøket, som er finansiert av Europakommisjonen og utviklet av prosjektet 3D Live samt University of Southampton, hadde til mål å utvide grensene for hvor realistiske omgivelser virtual reality-teknologien kan skape.

Virtual reality vinner over virkeligheten

Sammenlagte vinner etter tre løp var de virtuelle skiløperne. Skiturister som er redde for brukne lemmer kan altså rolig velge å bli hjemme foran peisen.

Men uansett hvor realistiske miljøer virtual reality-brillen kan skape, er det bare ”ekte” skiløpere som merker fysikkens virkning på kroppen.

Det gjelder både tyngdekraften, som trekker skiløperen ned fjellsiden, vindmotstanden og friksjonen mellom ski og underlag, som forsøker å bremse ham:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: