nb_u43 Apple

Ny superskjerm fra Apple skyter over mål

Teknologigiganten Apple har lansert en ny datamaskin med en skjerm som viser bilder i fem ganger HD. Oppløsningen er imidlertid høyere enn det de fleste vil være i stand til å oppfatte.

22. oktober 2014 av Carsten Nymann

I løpet av de siste par årene har det såkalte 4k-formatet – eller ultra-HD – begynt å vinne utbredelse i TV-bransjen. En ultra-HDTV har fire ganger så høy oppløsning som vanlige HD-apparater.

Nå øker Apple innsatsen med firmaets nye serie iMac-datamaskiner som har en skjerm med hele fem ganger HD-oppløsning, tilsvarende 5120x2880 piksler.

Men like imponerende som tallene ser ut på papiret, kan det være vanskelig for forbrukeren å faktisk se hva han betaler for.

Også TV-apparater overdriver

Når en person sitter ca. en halv meter fra skjermen, kan øyet registrere en oppløsning på 170 dpi, noe som svarer til 4400x2600 piksler på en skjerm i samme størrelse som en iMac.

Men datamaskinprodusenten er ikke alene om å tilby teknologi som overgår menneskets yteevne.

Jo lenger unna brukeren er fra skjermen, desto vanskeligere blir det å skille piksler, og derfor vil de nevnte ultra-HDTV-ene by på en ikke merkbar oppløsning.

Vi skjelner piksler på armlengdes avstand

En persons synsfelt dekker rundt 200 grader – litt mer enn en halvsirkel. Hvis du strekker armen helt ut, vil neglen på pekefingeren din utgjøre rundt én av gradene.

Hvis neglen var dekket av 120 skiftevis svarte og hvite striper, ville evnen til å skille mellom dem vært et uttrykk for øyets maksimale teoretiske yteevne.

De fleste mennesker vil ikke kunne skjelne piksler som er dobbelt så store, og derfor er det også usannsynlig at de vil oppfatte TV-ens ultra-HD oppløsning når den henger på en vegg flere meter unna.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: