nb_u49 Gadgets

Julegaver er løse på tråden

Årets 10 mest trendy tech-julegaver har én ting felles – de snakker sammen trådløst og er i høy grad knyttet til eierens livsstil.

4. desember 2014 av Carsten Nymann

Kabler er ut og trådløs kommunikasjon helt klart inn, når årets 10 mest populære nye ting settes på rad og rekke. Illustrert Vitenskap har pekt ut 10 trender og to trådløse teknologier er inkludert i alle, nemlig WiFi og Bluetooth.

WiFi er bare en radio

Et WiFi-nettverk sender data gjennom luften ved hjelp av radiobølger i likhet med TV, radio eller mobiltelefon bare med andre frekvenser.

WiFi-senderen i datamaskinen, mobiltelefonen eller smartklokken konverterer data – f.eks. et bilde – i form av 0-er og 1-tall til et radiosignal som den via en antenne sender gjennom luften til en ruter.

Ruteren er koblet via kabel til Internett, og den omdanner i sin tur signalet til data som den sender ut på nettet eller direkte videre til en annen enhet, f.eks. en trådløs høyttaler.

WiFi er avhengig av mellomstasjon

Apparatene dine kan altså snakke sammen trådløst via WiFi, men systemet krever en mellomstasjon i form av en ruter som er koblet til både internettet og lysnettet.

Ikke så praktisk hvis du er ute og lufter den nye elsykkelen eller fitnesstrackeren. Det er her Bluetooth kommer inn i bildet.

Bluetooth kutter hjørner

Akkurat som WiFi kommuniserer Bluetooth ved hjelp av radiosignaler, og faktisk ligger Bluetooth med 2,45 gigahertz nær det nedre av WiFis to frekvensområder.

Trikset ved Bluetooth er at senderen overfører et svakt signal, noe som betyr at det ikke forstyrrer andre signaler og heller ikke krever mye strøm.

Dessuten skifter en Bluetooth-sender frekvens rundt 1600 ganger i sekundet, slik at opptil åtte apparater som oftest kan være koblet på samme sender.

Bluetooth er ideelt når du er ute

Ulempen er at Bluetooth ikke har så stor rekkevidde – rundt 10 meter – og at teknikken ikke kan overføre samme datamengde som f.eks WiFi.

Men fordi Bluetooth kjører med helt egne og faste protokoller, kreves verken oppsett, ruter eller internettkobling, og to apparater kan snakke sammen ”ute i det fri”.

Her er årets 10 største julegavetrender i følge Illustrert Vitenskap

Droner til folket

Små droner som styres med smarttelefon er blitt prismessig overkommelig for de fleste. Den lille kameradronen Nixie er helt ny, en såkalt selfie-drone, som kan brettes rundt håndleddet og bæres som en klokke.

Kameraer spesialiserer seg

Mens smarttelefoner i stor utstrekning har erstattet digitale lommekameraer, blir ekte kameraer stadig mer spesialisert. GoPro Hero 4 tar opp actionvideoer i HD og strømmer i sanntid til telefonen.

Smartklokker blir neste års store hit

Såkalte smartklokker er minismarttelefoner som sitter på håndleddet. Vil du kjøpe til jul i år, får klokken Pebble Steel best kritikk fra anmelderne for øyeblikket, men alle venter på at Apple kommer med sitt bidrag i 2015.

Hjemmet blir styrt trådløst

Det smarte hjemmet har vært underveis i noen år, men allerede nå markedsføres alt fra selvstyrte robotstøvsugere til fjernstyrte termostater, samt disse smarttelefonkontrollerte pærene fra Philips, kalt ”Hue”.

Det er musikk i luften

Trådløs strømming av musikk har vært på markedet en stund, men i år er mengden høyttalersystemer eksplodert. Sonos tilbyr et system som via internettkoblingen og WiFi-antenner skaper sitt eget musikknettverk.

Trådløs musikk til treningen

Å holde seg i form er muligens enda mer trendy enn å fly med droner og ta selfies. Ved hjelp av Bluetooth kan du f.eks. med høretelefonene fra Beats være koblet opp til både fitnesstracker og musikkspilleren uten de forstyrrende ledningene.

Helse, helse, helse

Teknologien står klar til å bidra til januars sunnere livsstil. Den intelligente vekten fra Withings nøyer ikke med å melde vekten når du står på den. Den sender også puls, fettprosent, BMI osv. til telefonen din.

Nettbrett på retur

I takt med at mobiltelefonene blir større, forventes salget av nettbrett å gå ned. Tendensen ses allerede på Apples salg av iPads. Teknologigiganten har nettopp sendt en ny iPad Air 2 på markedet, og også Google har den nye Nexus 9 på hyllene.

Mobiltelefoner blir større og større

Apple har sendt flaggskipene iPhone 6 og 6 Plus på markedet, mens Google har lansert sin Nexus 6, og kinesiske OnePlusOne nyter popularitet hos grasrota. Felles for alle er at skjermen er oppe i nær nettbrettsstørrelse.

Sykkelen blir elektrisk

Elsykler er populære hos den eldre delen av befolkningen, men neste år ventes elmotorer og batterier i alle mulige former å dukke opp. Copenhagen Wheel kan ettermonteres og bestilles til levering neste år.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: