nb_u37 AppleWatch

Apple viser klokke med følelser

Teknologikonsernet Apple presenterte i starten av uken nye telefoner samt en ny såkalt smartklokke. Klokken kan både føle, prikke og måle pulsen.

11. september 2014

Tirsdag presenterte giganten Apple sin største produktoffensiv siden stifteren Steve Jobs' død i 2011. Helt nytt i porteføljen er en såkalt smartklokke kalt Apple Watch, som er full av ny teknologi:

Skjermen har følelser

Apple Watch har en såkalt ”Retina” høyoppløselig OLED-skjerm, som bruker minimalt med energi og er beskyttet av ripefritt glass. Mest interessant er likevel en ny berøringsfunksjon kalt Force Touch, som takket være bitte små elektroder innebygd i den fleksible retinaskjermen, kan skille mellom en lett prikk og et hardt trykk. Teknologien føyer en ekstra funksjonalitet til klokkens ikoner, men inntil videre er det opp til app-utviklerne å finne måter å utnytte nyheten på.

Ikonene på skjermen er samlet i en sirkel. Ved å dreie på kronen på siden av urkassen, kan brukeren zoome inn og ut.

Klokken prikker deg på armen

I urkassen er det bygd inn en liten lineær aktuator – en motor – som skaper en følelse av bevegelse på armen – litt som å bli prikket på skulderen – når f.eks. en ny beskjed tikker inn. Du kan også sende ”prikk” til dine venner for å hilse på, eller du kan videresende pulsen din til kona, slik at hun vet at du fortsatt er i live.

Pulsen din overvåkes

Baksiden av klokken er preget av fire små linser i safirglass, som skjuler sensorer som fôrer en pulsmåler med informasjon. Sensorene bruker både infrarødt lys og fotodioder sammen med vanlige LED-dioder til å holde styr på helsen din.

Batteriet lades via induksjon

Ingen stygge hull har fått lov til å bryte de polerte overflatene på Apple Watch. I stedet lades klokken ved hjelp av induksjon, der en strømkilde skaper et elektromagnetisk felt rundt en spole. Når det batteridrevne apparatet, f.eks. en Apple Watch, plasseres i feltet, overføres elektrisk spenning trådløst, og klokken lades. I Apple Watch’s tilfelle hektes strømkilden bak på klokken ved hjelp av en magnet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: